Lunde på Runde

Årets  påske ble tradisjonen tro tilbrakt på Sunnmøre. Jeg lar meg alltid fascinere av det storslagne kystlandskapet og prøver å sette av litt tid til fotografering. I år hadde jeg et spesielt mål, nemlig besøke Runde og ta bilder av den flotte lundefuglen.

Den offisielle starten på lundesesongen er 14. April, også kjent som Lundkommerdagen. Denne dagen skal lundefuglen etter sigende komme tilbake til sin faste hekkeplass på Runde. Fuglen følger naturligvis ikke kalenderen slavisk og datoen er snarere en antydning enn fasit. Men når det kommer til fotografering av ville dyr vil det alltid lønne seg å gjøre mest mulig undersøkelser på forhånd.

Goksøyr camping

Goksøyr camping på Runde. Ikke tvil om hva som er hovedattraksjonen her 🙂

Akkurat dette fikk vi også erfare på Runde. På vår første tur til fuglefjellet så vi ikke en eneste lundefugl. Etter å ha tilbragt en liten time på det forblåste fjellet var det bare å pakke sekken og dra slukøret hjem igjen. Skuffelsen var naturligvis stor og jeg lurte på om vi virkelig måtte vente til den 14. April før vi fikk sett de søte skapningene. På vei ned fra fjellet traff vi flere ornitologer som var på vei opp med de svære kikkertene sine. En av de slo av en kort prat og kunne avsløre at joda, fuglene var her allerede, men de kommer ikke i land før halv sju tiden. Opplysningene gav oss et nytt håp og vi bestemte oss for å prøve igjen noen dager senere, denne gangen litt senere på dagen.

Plankebroer og skiferheller gjør turen komfortabel

I tillegg til lundefuglen kan Runde også by på ørn, skarv, havsulekoloni og en hel mengde måker. Turstien er godt tilrettelagt med plankebroer og skiferheller.

På vårt andre forsøk noen dager senere planla vi turen slik at vi var på stedet i 18 tiden. Synet som møtte oss var ganske annerledes enn første gangen. Det var massevis av lundefugl i luften og de fløy kjapt inn fra havet og inn i sine reir i fjellsiden. Samtidig gikk været gikk fra et lett snødrev til strålende sol. Gleden var stor da vi endelig fikk oppleve store mengder lundefugl under perfekte forhold. Til vår lykke var det en del fugler som valgte å sette seg på fjellet og gresset i fjellsiden før de forsvant i sine reier. Da var det bare å legge seg ned og prøver å få tatt noen bilder. Fuglene viste seg å være veldig presise, allerede i sju tiden var det helt stille og det tok flere timer før de viste seg igjen. Om vi ikke hadde vist at fuglene kom akkurat i halv sju tiden ville vi sannsynligvis få like skuffende resultat som første gangen.

Her er resultatene av fotograferingen. Alle bildene er tatt med Fujifilm XT-10 og XF55-200

Kjappe tips til fotografering av fugl:

  • Fugler og andre dyr følger ofte et bestemt adferdsmønster og viser seg på samme sted til bestemt tid. Ved å studere dette mønsteret øker man sjansene for å treffe på dyrene og få noen gode bilder
  • Serieopptak og følgefokus gjør det lettere å få skarpe bilder av fugl i bevegelse
  • Få tak i det lengste objektivet du har: fuglene er små og befinner seg langt vekke
  • Husk å variere utsnittet, ta noe bilder tett på og noe bilder som viser omgivelsene
  • Bruk korte lukkertider (1/500 og kortere),  litt ISO støy er bedre enn uskarphet

Lykke til 🙂