Hvilket objektiv skal jeg velge?

Så du har fått deg speilreflekskamera? Du har gjerne brukt det i noen måneder og har lyst til å utvide dine fotografiske muligheter ved å få deg nytt objektiv? Hva skal du velge? Skal dele noen tanker som forhåpentligvis kan lette valget for deg.

Det første du må spør deg selv er hva savner du med ditt eksisterende objektiv:

  • Hvilke begrensninger er det som får deg til å vurdere noe nytt?
  • Hvilke egenskaper trenger du i et nytt objektiv?

Her følger en oversikt over de 2 viktigste egenskapene til et objektiv. Så kan du selv vurdere hva som er viktigst for deg:

Zoom

Zoomobjektiver har varierende brennvidde, dvs at man kan skifte mellom vidvinkel og teleobjektiv uten å bytte objektiv.

De siste årene har det kommet en del såkalte super-zoomer på markedet. Disse tilbyr en brennvidde fra 18 til 250-300mm. Det er et enormt område skal dekke de fleste behov. Mange amatører blir veldig imponert over dette, noe som blir lett utnyttet av ivrige selgere :)

Men som ellers her i livet er det umulig å få i pose og sekk, så noe må ofres for å kunne lage et slikt objektiv. De ekstreme zoomene har små blenderåpninger i teleenden, typisk f.5.6 -6.3. Det vil si at objektivet slipper gjennom lite lys på maksimal åpning. Det medfører at med en gang det blir litt mørkt må man enten øke følsomheten til sensoren ved å øke ISO eller bruke lange lukkertider. De fleste nye objektiver har innebygget stabilisator som gjør at man kan bruke ganske lange lukkertider før bildene blir uskarpe som følge av kamerabevegelse. Men man må huske på at bruk av lange lukkertider gjør det vanskelig å fange objekter i bevegelse! Rent praktisk betyr det at teleenden er bare brukbar i fullt dagslys.

De ekstreme zoomene har sine foredeler i at de er veldig anvendelig, lette og kompakte. Ser man kun på brennvidde så er det det eneste objektivet man trenger for å fange de fleste situasjoner. Det er også en rimelig inngangsbilett til en verden av tele-fotografering (fotografering av ting på lang avstand).

Lysstyrke

Lysstyrke er et konsept som er litt vanskeligere å forstå og blir derfor ofte oversett ved valg av objektiv. Jeg skal prøve å forklare hvorfor det er viktig å ta det i betraktingen.

Lysstyrken avgjør hvor mye lys objektivet slipper gjennom og avgis i blendertall (f-verdi) f.eks f.4 eller f.5.6. Mange zoomobjektiver har varierende lysverdi (blenderåpning) gjennom zoomområdet og lysstyrken blir da angitt som to tall, f.eks f4-f6. Det betyr at blenderen er f4 i vidvinkelenden og f.6 i teleenden. Husk at lavere blendertall betyr bedre lysstyrke. Blender f.2.8 vil derfor slippe inn mer lys enn blender f.4. (dobbelt så mye for å være nøyaktig). Generelt vil jeg si at bra lysstyrke er f.2.8 eller bedre.

God lysstyrke gir følgende fordeler:

1. Mulighet til å bruke kortere lukkertider. Det er en stor fordel for action fotografering der man ønsker å fryse bevegelse.
2. Det blir mulig å ta bilder i dårligere lys (skumring/innendørs) uten å bruke lange lukkertider eller veldig høy ISO
3. Mindre dybdeskaprhet. Objektet det blir fokuserer på er skarpt, mens bakgrunnen blir «utvasket». Bra for f.eks portretbilder!

Et par eksempler på praktisk bruk av store blendere:

 

Effekten av liten dybdeskarphet som lyssterke objektiver gir er det som gir det “proffe” utseende på bilder som mange higer etter. Spesielt portretter drar god nytte av dette!

Blender f5.6 til venstre og f.2 til høyre. Liten dybdeskaphet bidrar til at den rotete bakgrunnen blir uskarp

Blender f5.6 til venstre og f.2 til høyre. Liten dybdeskaphet bidrar til at den rotete bakgrunnen blir uskarp

Eksempler på objektiver med god lysstyrke:

35mm f1.4/1.8 eller 50mm f1.4/1.8
Dette er fastobjekiv. Det vil si at de har en fast brennvidde og man må bruke beina til å zoome inn og ut. 50 mm gir et tilnærmet “normalt” utsnitt. Normalt utsnitt betyr at sysnvinkelen til objektivet er røflig det samme som øyne til et menneske.

35mm gir et litt videre utsnitt og er derfor mer anvendelig som et all-round objektiv. Det passer bra i de fleste situasjoner. De fleste produsenter har et rimelig 35/50 mm objektiv og det burde være et selvskrevet inventar i alle fotobager.

17-50 f2.8 zoom
Hvis du synes at fastobjektiv blir for hemmende kan et objektiv med litt mindre zoom, typisk 17-50, men bedre lysstyrke være et bra valg. De fleste produsenter har et 17-50 (16-50) f2.8 objektiv i sortimentet. Det vil gi deg både anvendeligheten til en zoom og en god lysstyrke, men til en høyere pris enn et fastobjektiv. 

Andre viktige egenskaper

Værtetting

Enkelte objektiver er utstyrt med ekstra pakninger som beskytter innmaten mot støv og vanndråper. Det betyr ikke at disse objektivene er vanntette, men det tåler betydelig mer enn de ubeskyttede alternativene. Veldig kjekt for en fotograf som liker å ta bilder i all slags vær uten å være redd for utstyret. Pentax er spesielt god på dette og har et godt utvalg av værtetteobjektiver og kamera i alle prisklasser. Hos de andre store kameraprodusentene må du ofte opp i pris for å få værtetting, men det finnes heldigvis 3-parts produsenter som Sigma og Tamrom som lager rimelige værtette objektiver for alle kameratyper.

Fokusmotor

Sjekk hvilken fokusmotor objektivet er utstyrt med. En raskt motor er en stor fordel for actionfotografen. De raske motorene er også meget stillegående, noe som er et stort fordel hvis du skal ta bilder i stille omgivelser, slik som en kirke eller et teater.

Konklusjon

Det beste objektivet vil gjerne ha en kombinasjon av alt det ovenstående. Ulempen er at slike objektiver er veldig kostbare. De vil også være fysisk større og tyngre. For en amatør med begrenset budsjett er det derfor viktig å ta en vurdering av sitt behov og finne ut hva som er viktigst. Hvis du har lyst til å ta bedre portretter vil et fastobjektiv med stor lysstyrke (f1.8- f.2) være et betydelig bedre valg enn et zoom objektiv med et enormt zoomområde, men elendig lysstyrke.

Med mindre du har et opplagt behov for teleobjektiv er lysstyrke noe du burde prioritere fremfor zoom!

Speilrefleksene og kompaktkameraene nå til dags leverer så god bildekvalitet at det er mulig å beskjære et bilde ganske mye og fortsatt kunne skrive det ut i stort format. Mangel på zoom kan derfor kompenseres noe med beskjæring i ettertid. Effekten av bedre lysstyrke er derimot langt vanskeligere å “fikse” i etterbehandligen.

Det er derfor viktig å gjøre egne betraktnigner før kortet skal trekkes i fotobutikken. Er det slik at du helt klart har behov for et lyssterkt teleobjektiv er det bedre å utsette kjøpet til du har spart nok penger, enn å kjøpe et billig objektiv nå og angre på det i ettertid.

Hvis du til stadighet befinner deg i situasjoner der du skal ta bilde av fjerne objekter i sterk sol (safari i Afrika) så vil  en (super) zoom faktisk være et bedre valg enn et kort lyssterkt objektiv. Det gjelder  å tenke over ditt eget behov og finne ut hva som er viktig for nettop deg. Da kan man gå i butikken og fortelle selgeren hva du vil ha, istedet for å høre på hva han mener er best.

Lykke til med valget!