Sliter du med motivasjon? Prøv et fotoprosjekt!

Sliter du med motivasjon for å ta bilder? Har du gått tom for ideèr?  Hva med å prøve et fotoprosjekt? Det er motiverende og lærerrikt

Alle kan oppleve en periode med lite motivasjon. Man kommer liksom ikke på noe som er verdt å fotografere og gidder ikke å gå ut av huset og ta bilder. Forpliktelse i form av prosjektarbeid kan gi en motivasjonen man trenger. Det kan dessuten bli veldig lærerrikt. Slik kommer du igang:

Hva er egentlig et fotoprosjekt? Det betyr at du gir deg selv en utfordring med å ta et visst antall bilder innen gitt tidsfrist.

Prosjektarbeid på 1-2-3:

1. Definer begrensninger

For at prosjektbildene skal fremstå som en helhet må man ha noe som binder de samme. Det skal være en “rød tråd” som går gjennom alle bildene i form av bestemt tema eller en annen type begrensning. Begrensningene må være strenge nok til at prosjektet blir utfordrende for deg som fotograf og gjøre bildene mer severdig for de som skal se på.

Hvis prosjektet er for løst definert vil du ikke  få den nødvendige stressfaktoren som motiverer deg til å ta bildene og fullføre. Samtidig må ikke begrensningene være så store at det blir veldig vanskelig å fullføre.

Prosjektet kan begrenses ved å kun bruke en spesiell teknikk, stille noen kreative eller tidsbestemte krav eller kombinere alt sammen. Her er noen eksempler på slike begrensninger:

Valg av teknikk

Bestem deg for å kun bruke en spesiell teknikk, kamera eller objektiv for å ta alle bildene. Eksempler kan være:

  • kun bruke analog kamera (filmkamera)
  • kun bruke et bestemt objektiv (f.eks et fast objektiv på 50 eller 35mm)
  • kun bruke blender f2 på alle bildene, eller lukkertid på 1/30
  • alle bilder skal være utført i HDR teknikk

Kreative krav

Her kan du begrense valg av sjanger og motiv. Eksempelvis:

  • Begrens deg til en sjanger: du skal kun ta portrettbilder (eller landskap, eller makro osv)
  • Velg en farge som skal være med på alle bildene ( Et godt eksempel her: reisebilder fra Italia som alle har innslag av rødt)
  • Kun ta bilder av et bestemt objekt: biler, hester, hatter osv.
  • Ta kun fargebilder eller bare sort-hvitt

 Tidsbegrensning

Hvor lang tid skal du bruke på dette? Det har selvsagt sammenheng med ditt mål om antall bilder og hvor vanskelige krav du har stilt til deg selv. Her gjelder det å finne en avgrensning som gir deg en utfordring, men samtidig er gjennomførbar. Hvis tiden er for knapp kan det resultere i for mye stress slik at du mister motivasjonen og gir opp. Ikke la det skje!

2. Sett deg et mål

Noe av det beste med prosjektarbeid er mestringsfølelsen man får når prosjektet er fullført. Forutsetningen for dette er selvsagt et klart definert mål. Det enkleste målet er å sette et antall bilder man skal produsere. F.eks 10, 20 eller 365. Antallet er selvsagt avhengig av hvor lenge man ønsker å holde på og hvor vanskelig det skal være å fullføre. For å gjøre det enda litt mer utfordrende kan man sette krav om publisering. For eksempel at prosjektbildene skal legges ut på nett, vises i den lokale fotoklubben, eller kanskje man kan få til en utstilling? Har man fullført et omfangsrikt prosjekt kan en fotobok være en fin krone på verket. Da får man et håndfast bevis på fullført arbeid.

Når man setter publikasjon som mål blir man motivert til å gjøre det ekstra bra fordi arbeidet skal vises til noen andre. Husk at listen trenger ikke å være høy. For mange vil det være nok motivasjon i å  love å vise bildene til familie og venner på Facebook 🙂

3. Ha det moro!

Har du noen fotovenner kan det også være gøy å gjøre et prosjekt sammen. Dere kan enten samarbeide, eller utføre prosjektet hver for seg og deretter sammenligne resultatene. Det er alltid morsomt å se hvordan folk kan løse den samme oppgaven på forskjellige måter.

Husk at prosjektarbeid skal være gøy. Sørg derfor for å velge noe som interesserer deg. Da blir det lettere å holde motivasjonen oppe.  Det kan også være lurt å velge noe som du ønsker å bli bedre til. Da vil du oppleve at du blir bedre og bedre etterhvert i prosjektet, noe som er en veldig stor motivasjon i seg selv!

Ditt eget prosjekt

La deg inspirere av eksemplene ovenfor og lag ditt eget prosjekt. Du kan gjerne kombinere flere krav for å gjøre noe helt spesielt. Bare husk at jo flere krav du stiller til bildene, dess vanskeligere blir det å fullføre prosjektet. Her gjelder det å finne et kompromiss. Hvis du setter store begrensninger på bruk av teknikk, så gi deg selv litt mer tid eller tillat større kreativ frihet. Hvis prosjektet skal være veldig tidseffektivt, f.eks du skal ta bilder hver dag i et år, så kan det være greit å tillate full frihet både når det gjelder valg av teknikk og motiv.

Det viktigste er å fullføre. Så start gjerne med et enkelt prosjekt med få krav. For eksempel:

“Ta 5 portretter med 50mm objektiv på 2 uker. ”

Eller “Ta 10 bilder av runde ting i nabolaget ditt på 1 uke”

Det med å gå rundt i nabolaget og lete etter runde ting virker kanskje litt tåpelig. Men det er en fin øvelse i å se etter motiv og former. Plutselig oppdager du ting i nabolaget ditt som du aldri har lagt merke til før. Bare fordi du bevisst ser etter en spesiell form.

Som inspirasjon vil jeg anbefale 365 prosjektet til Ivan Holmedal. Det er et tilsynelatende enkelt prosjekt. Det har ingen begrensninger av hverken teknisk eller kreativ type. Det er bare et krav: ta et bilde hver eneste dag i et år.  De som tror det er enkelt kan gjerne prøve selv :p

Lykke til!