Bildeinspirasjon på nett

Internett er en uuttømmelig kilde til kunnskap og inspirasjon. Det finnes en mengde fotorelaterte nettsider med fokus på både de tekniske og de kunstneriske aspektene ved fotografering. I denne omgang vil jeg presentere 3 nettsider som konsentrerer seg om bildevisning.

Flickr
Er først og fremst en bildedelingstjeneste og kanskje en av de enkleste måtene å lage sin egen hjemmeside. Tjenesten er gratis og er åpen for alle. Etter en enkel registrering kan man laste opp bilder til sin konto. Bildene kan enkelt organiseres i kolleksjoner og album samt merkes med tittel, beskrivelse og stikkord (tags). Det er lagt opp til at alle brukere kan kommentere på hverandres bilder, men det er en funksjonalitet som er mulig å deaktivere. Det er også mulig å begrense hvem som får lov å se bildene.

Ønsker man mer oppmerksomhet fra de andre brukere kan bildene legges til i interessegrupper. Her ligger en av styrkene til Flickr – det er veldig mange medlemmer og det finnes grupper for alt. Noen er basert på type utstyr som er brukt til å ta bilde, f. eks en gruppe for bilder tatt med 50mm objektiv, en spesiell teknikk f.eks HDR, motiv eller sjanger. Det finnes en gruppe for alt, selv de rareste interessene. Flikr har også en veldig bra søkefunksjon.

Man kan også ta i bruk de sosiale funksjonene og abonnere på sine favorittfotografer. Da vil deres bilder dukke opp i bildestrømmen på din hjemmeside. Det samme gjelder grupper man er med i. På den måten kan man bygge opp sin egen nyhetsstrøm som viser bilder fra favoritt fotografer og grupper.

Men den store populariteten til Flickr er også dens største ulempe. Det er så mange bilder at man må bruke litt tid til å finne godbitene. Det er ingen moderering på siden så kvalitetsnivået er veldig varierende fra bilde til bilde. Men det å se på dårlige bilder kan også  ha sin verdi hvis man prøver å være litt analytisk. Spør deg selv: Hva er det som gjør dette bilde dårlig?  Er det innstillingene på kamera, utsnittet, komposisjonen osv. som kunne vært bedre? De samme spørsmålene kan stilles når man ser på et bilde man liker. Etterhvert vil man danne en viss forståelse for hvilke kriterier som avgjør om et bilde blir vellykket eller ei.

Det er ingen moderering på nettsiden og heller ikke sortering etter hvilke bilder som har fått mest kommentarer eller favoritt hjerter, men det finnes noe som heter Interestingness. Det er en hemmelig algoritme som finner frem til de mest interessante bildene. Nøyaktig hva som avgjør hvilke bilder som blir plukket ut er det ingen som vet 🙂 De mest interessante bildene blir lagt ut i Explore seksjonen hver dag. Vel verdt et besøk.

500px
Ligner på mange måter på Flickr, men i en mer elegant utførelse. Det er generelt også høyere nivå på bilder som blir vist. På fremsiden kan man velge om å se de mest populære bildene basert på tilbakemeldinger fra medlemmene – popular, bilder utvalgt av redaktørene – editors choice eller bilder som har opplevd høyest aktivitet i løpet av den siste tiden – upcoming. Hver kategori har også filtrering på sjanger.

Etter at man har laget seg en konto kan man på samme måte som hos Flickr legge til sine favoritt fotografer. Bilder fra disse vil da dukke opp i din egen nyhetsstrøm.

Man kan også lage sin egen porteføljeside. Det er en enkel måte å lage en profesjonell nettside på. Dette er imidlertid en tjeneste som koster penger.

500px tilbyr også mulighet til å selge bilder. Bilder blir solgt både som nedlastinger og som lerret. Løsningen er veldig enkel i bruk, men tilbyr ikke så mye fleksibilitet. Man har 5 lerret størrelser å velge mellom og en fast prismodell. Så dette er ingen fullverdig løsning for en nettbutikk, men en meget lettvint måte for å prøve seg med bildesalg.

Det er gratis å registrere seg, men man må betale for å få tilgang til de mer avanserte funksjonene. Heldigvis er prisen høyst overkommelig. 

1X
Igjen en bildedelingstjeneste, men med en vesentlig forskjell. Bare 1/20 del av bildene som blir lastet opp klarer seg gjennom nåløyet for å bli publisert på fremsiden. Alle de publiserte bildene er nemlig valgt ut av nettsidens moderatorer. På grunn av dette er det også veldig strenge begrensninger på antall bilder som kan lastes opp – med gratis konto må man begrense seg til 1 bilde per uke.  Det medfører et mye høyere nivå på bildene som blir vist. Her er det mange flotte bilder å bli inspirert av.

I tillegg finner man en seksjon med tutorials der utvalgte fotografer forteller hvordan et spesielt bilde ble laget – veldig lærerikt. Man kan også sende inn bilder til bildekritikken der andre medlemmer kan komme med tilbakemeldinger på bildene dine.

Ellers finner man mange av de samme funksjonene som på de to sidene ovenfor. Med mulighet til å lage sin egen konto og egne bildestrømmer.

I neste omgang skal jeg ta for meg nettsider som omhandler tekniske tips og utstyrstester samt personlige blogger til fotografer jeg liker.