Fujifilm 56 f1.2 vs 56 f1.2 WR – Same same, but different?

En uhøytidelig sammenligning av Fujifilm 56 f1.2 og 56 f.2 WR objektivene.  Hva er egentlig nytt og er det verdt pengene? Dette er en høyst objektiv og lite vitenskapelig sammenligning etter å ha prøvd begge objektivene side om side.

Siden min overgang til Fujifilm for 7 år siden har jeg hatt gleden av å prøve en lang rekke av Fujifilm objektiver. Av disse må Fujifilm 56mm være mitt mest brukte objektiv. Objektivet har den klassiske 85mm brennvidden  i 35mm format og anses å være noe av det beste til portrettfotografering. Her er et utvalg av bilder jeg har tatt med 56mm objektivet:

Selv om det først og fremst er et portrettobjektiv har jeg brukt det til alle typer fotografering fra landskap til idrett. Det passer utmerket for alle situasjoner der man ønsker uskarp bakgrunn med motivet i fokus eller for fotografering i mørke omgivelser. Til tross for at jeg har vært veldig fornøyd med resultatene objektivet gir er det et par ting  som kunne vært enda bedre. Jeg ble derfor veldig giret når jeg fikk vite at det skulle komme en oppdatert versjon. Vil dette bli den perfekte 56mm`teren?

Ved første øyekast er det bare størrelsen som skiller den nye og gamle versjonen.

Hva er egentlig nytt? Sammenligning av tekniske spesifikasjoner:

Gammelt/Nytt

Vekt: 405/455 gram

Filterdimensjon: 62/67 mm

Antall lameller: 7/11

Værforsegling: Nei/Ja

Nærgrense: 70/50cm

Den nye versjonen er både litt større og tyngre, men har omtrent samme formfaktor. Den enste forskjellen er A-innstillingen på blenderringen. Ellers fremstår det nye objektivet som en litt forstørret kopi av det gamle. Når jeg testet objektivene side om side måtte jeg ofte sjekke hvilket objektiv jeg faktisk hadde på kameraet. I bruk føles det nye objektivet helt likt som det gamle. Så hvorfor bytte? For min del var det 4 grunner til det:

1. Nægrense

Bildet under viser forskjellen på nærgrensen mellom de to objektivene. Det betyr hvor nært objektivet kan fokusere. Det nye objektivet kan komme 20cm nærmere på motivet. Det åpner for enda tettere utsnitt både for portretter og produktfotografering. I bryllup ønsker man ofte å ta nærbilder av ringer, bordpynt og andre småting. Da er det til veldig stor hjelp å komme enda nærmere motivet.

XF56 XF56 WR

Nærgrense XF56mm

2. Værtetting

Det nye objektivet bærer bokstavene WR, noe som står for Weather Resistance eller værttetting på godt norsk. Det betyr at objektivet skal tåle å brukes i ruskevær. Trenger ikke lenger å være redd for objektivet når det begynner å dryppe eller snø litt. Med andre ord bra match for Fujifilm sine værtette kamerahus.

3. Raskere autofokus

Det nye objektivet har fortsatt den noe gammeldagse AF motoren. De fleste, meg inkludert, hadde håpet på en ny LM motor som gir lynrask og presis autofokus. En slik LM motor finnes i nye versjoner av 23 og 35 objektivene som ble sluppet omtrent samtdig. Dessverre fikk ikke 56 en slik motor. Det begrunnes med hensyn til størrelse og pris. LM motor ville gjøre objektivet enda større og tyngre. Men når det er sagt så fokuserer den nye 56 raskere og mer presist enn den gamle. På ingen måte et sportsobjektiv, men likevel en fin forbedring.

4. Skarphet

Gammelt/Nytt Begge på f1.2

Det nye objektivet er litt skarpere på f1.2. og leverer generelt litt høyere optisk kvalitet. Betyr at det at deg gamle ikke var skarpt? Joda, det var plenty skarpt for å levere gode resultater. Men teknologien går videre og bildebrikkene leverer stadig høyere oppløsning. Det nye objektivet er skarpt nok til å takle oppløsningen til nye Fujifilm brikker på 40 mpx.

Ingen av disse punktene alene er avgjørende for å bytte, men i sum var det nok til at jeg oppgraderte til ny versjon. For meg er det verdt prisen på det nye objektivet. For noen som bare vil ha et knallgodt portrettobjektiv og kan leve uten værtetting og de andre forbedringene vil den gamle versjonen fortsatt være et veldig godt og fornuftig valg. Spesielt nå som det er så mange av de på bruktmarkedet. Det er jo alltid noe som bare må ha siste versjon 😉