03
2015Jakten på nordlyset
Jeg var ikke vanskelig å overtale når Thor spurte meg om jeg ville være med på Løvstakken og ta nordlysbilder. Det er et fasinerende naturfenomen og jeg ville selvsagt prøve å forevige det med mitt kamera. Det er også veldig spesielt å kunne observere nordlyset så langt sør, så om vi lyktes kunne det bli noen veldig fine bilder.
Jeg måtte legg til “om” fordi det er langt ifra sikkert at man faktisk klarer å se noe som helst. Nordlyset er veldig svakt på våre breddegrader og kan derfor være vanskelig å få øye på. Spesielt når landskapet er så opplyst av byens lys og månen. For å øke sine sjanser må man gjøre litt research på forhånd. Det finnes flere apper og nettsider som gir varsel om når aktivitetet er på sitt høyeste. Det er først når man har sett et slikt varsel at det er noe poeng å komme seg i posisjon og prøve å ta bilder. Det beste er også å være på et sted der man ikke blir forstyrret av lyset fra omgivelsene, slik at det er så mørk som mulig. Sånn sett er ikke Løvstakken det beste stedet å være med mindre nordlyset er virkelig kraftig.
Apper og nettsider til research
Aurora Forecast – enkel app som viser Kp-index samt bilde av nordlysovalen. Informasjonen i appen er den samme som man får på denne nettsiden: http://kho.unis.no/Forecast.htm
Utstyr
Kamera med vidvinkelobjektiv og selvfølgelig et stødig stativ. Nordlyset er veldig svakt og man trenger derfor lange lukkertider for å ta bilde av det. Lange lukkertider er i utgangspunktet ikke noe problem med stativ, men stjernefotografering byr på et annet problem. På grunn av jordas bevegelse kan man ikke bruke altfor lange lukkertider før stjerner blir til streker. Tommelfingerregelen er 600/brennvidde for lengste lukkertid. Det vil si at hvis man bruker 24mm vidvinkel kan man maksimalt ha en lukkertid på 600/24 = 25 sekunder, men ofte kortere. Under mørke omgivelser kan det bli litt kort og man må derfor regne med å bruke objektivet på største blender og gjerne bruke høy ISO. Det er vanskelig å gi en nøyaktig oppskrift for eksponeringen, men jeg kan bare anbefale å ta med seg det mest lyssterke objektivet og ikke være redd for å skru opp ISO.
Men det viktigste utsyret er utvilsomt varme klær og sko. Det blir fort grisekaldt når man skal stå stille i timesvis i toppen av et fjell. En kanne med varm kaffe og litt snacks er heller ikke å forakte 🙂
På vei opp til toppen traff vi enda et medlemm fra Bergen Kameraklubb, nemlig Helge. Vi fikk derfor godt selskap oppe på toppen, noe som er veldig kjekt når man skal slå ihjel noen timer med venting.
Det ble dessverre ingen nordlysbilder denne gangen, men vi måtte dokumentere vårt forsøk med dette spøkelsesaktige gruppebildet..
og denne selfien 🙂
Nå gjenstår det å følge med på varselet og prøve igjen når sjansen byr seg!