09
2013Mørkerommets mysterier del 3: Lysmåler og Film
I mine foregående innlegg i serien snakket jeg om mørkerom og valg av kamera. Denne gangen skal jeg ta for meg lysmåler og valg av film.
Lysmåler
For å få riktig eksponering må vi stille inn rett kombinasjon av lukker og blender. En lysmåler har som oppgave å gi oss denne kombinasjonen. Eldre analoge kamera kan enten mangle lysmåler eller har en som er ødelagt. Det finnes heldigvis flere løsninger:
App til smarttelefon
Det finnes som kjent apper for alt, lysmåler er intet unntak. Personlig bruker jeg en som har det selvforklarende navnet: Pocket Light Meter. Den bruker mobiltelefonens kamera til å måle lyset og foreslå en passende kombinasjon av lukker og blender. Det er også mulig å stille inn valgfri ISO. En hendig funksjon er at innstillingene kan lagres sammen med et bilde av omgivelsene, se under:
Da får man full kontroll over når bildene ble tatt og hvilke innstillinger som ble brukt. Veldig greit når man skal se på de analoge bildene etter fremkallingen. Bruker man ikke appen blir man nødt til å skrive ned alle eksponeringene for hånd.
Håndholdt lysmåler
En håndholdt lysmåler vil gi mer nøyaktige resultater og større fleksibilitet. De fleste lysmålere er også utstyrt med mulighet til å både måle reflektert og innfallende lys. Store norske leksikon har en fin artikkel om lysmålere som forklarer dette. Lysmåler kan man gjerne kjøpe brukt, men styr unna de eldste typene som har en seleniums celle. Kjennetegnet på disse er at de ikke bruker batteri. Disse har en begrenset levetid så ikke forvent nøyaktige resultater 30 år etter produksjonsdato.
Jeg har valgt å gå for en helt ny lysmåler av typen Digisix. Den er veldig liten av størrelse og lett i bruk.
Gjetting aka “Sunny 16” regelen
For de som vil kjøre en totalt analog fremgangsmåte kan Sunny 16 regelen benyttes. Det er en tommelfinger regel som sier at den riktige eksponeringen på en solskinnsdag er f16 og 1/ISO lukkertid. Siden ISO verdiene ikke samsvarer helt med lukkertidene må man bruke den lukkertiden som ligger nærmest. Det vil si at hvis du bruker ISO 100 må du stille inn kamera på f16 og 1/125, bruker du ISO 400 må eksponeringen bli f16 og 1/500. Vil du bruke større blender, f.eks f5.6 må lukkertiden forkortes tilsvarende, f5.6 på ISO100 blir da 1/1000 dels sekund. Du kan lese mer om dette på Wikipedia
Film
I den analoge verden er valg av film mye viktigere enn valg av kamera. De er stor forskjell på hvordan filmene gjengir fargene så det kan være lurt å bruke litt tid på å finne ut hvilken film som passer best til det tiltenkte motiv. Skal man ta bilder av landskap og omgivelser med mye farger kan en film med knallfarger være bra, eksempelvis Velvia, men denne filmen passer ikke like bra til portretter da huden får en altfor mettet og unaturlig farge. På denne siden kan man sammenligne fargefilmer for å se hvilken som passer best til den tiltenkte oppgaven. Det samme gjelder også svart-hvitt film. På denne siden kan man lese mer om de forskjellige typene med svart-hvitt film
Når jeg velger film denne gangen må jeg også tenke på en viktig faktor, nemlig at jeg skal fremkalle filmen selv. Valget faller derfor på svart-hvitt fordi det er lettest å fremkalle og printe selv. Fargefilm setter betydelig høyere krav til ferdighetene og er derfor uaktuell for en nybegynner. Når man skal velge film for egen fremkalling er det viktig å kjøpe ordentlig svart-hvitt film og ikke film av typen C-41. Den sistnevnte typen er laget for maskinell fremkalling på samme måte som fargefilm. Den kan derfor fremkalles på de fleste fotobutikker, men egner seg dårligere for hjemmefremkalling. Det er også lurt å kjøpe 24 bilders film fordi den er lettere å håndtere under fremkallingen.
Mitt valg falt på Ilford Delta 400. ISO 400 ble valgt for å kunne bruke kamera håndholdt under dårlige lysforhold.
Jeg har valgt å bruke min Mamiya M645 mellomformatkamera fordi det er det kamera jeg liker best i bruk. Det gir også store negativer som er lette å jobbe med og man trenger bare å ta 15 bilder før filmen er slutt, kontra 24 eller 36 på vanlig 35mm film.
Så da gjenstår det bare gå ut og ta 15 gode, veleksponerte bilder.
Når filmen er ferdig eksponert skal jeg skrive om fremkalling, printing og montering.
Les også:
DEL 1: Mørkerom
DEl 3: Lysmåler og film