Utendørsfotografering med blits

Helge er en del av en ekspedisjon til Aconcagua i januar 2013. Som seg hør og bør i 2012 har ekspedisjonen egen blogg der interesserte kan følge med på forberedelsene til turen og gjennomføringen. Jeg ble spurt om å ta noen bilder av Helge som han kunne bruke på bloggen og andre former for eksponering på nett. Det virket som en fin anledning til å prøve ut  blitsen min utendørs så jeg sa gledelig ja. Jeg valgte en lokasjon som befant seg ikke så langt fra en parkeringsplass og kunne dermed unne meg den luksusen å ha med meg litt ekstra utstyr. I tillegg til kamera og objektiv hadde jeg med  blits, paraply og tilhørende stativ. Hva endte vi opp med?

Først litt teori:

Hvorfor bruke blits utendørs?
Når man tar bilder av en person mot en veldig lys eller veldig mørk bakgrunn vil man ofte oppleve store forskjeller i eksponeringen mellom bakgrunnen og personen. Da må man velge hva som skal eksponeres korrekt. Siden personen er viktigst er det bakgrunnen som blir skadelidende. Da ender vi opp med enten en altfor lys eller altfor mørk bakgrunn. Ved å bruke blits kan man jevne ut denne forskjellen  og dermed få riktig eksponering både på forgrunn (personen) og bakgrunnen. Noen forklarende eksempler:

1. Eksponert for bakgrunn uten blits. Bakgrunnen er vist riktig mens personen er altfor mørk.

2. Eksponert for personen uten bruk av blits. Personen er nå riktig, men bakgrunnen er overeksponert og enkelte plasser helt utbrent

3. Kameraet er innstilt for å eksponere riktig for bakgrunnen. Blits brukes til å lyse opp personen. Riktig eksponering av forgrunn og bakgrunn!

Det er som vanlig rom for kreativ tolkning. Enkelte ganger vil man utnytte den store forskjellen mellom bakgrunn og forgrunn for å oppnå et  bestemt uttrykk. Bildet nedenfor er bevist eksponert for bakgrunnen for å få personen i forgrunnen til å fremstå som en mørk silhuett.

Når man bruker blits blir det enklere å kontrollere dette forholdet. Så hvordan gjør man dette?

tldr: Bruk blits utendørs for å utjevne forskjellene mellom forgrunnen (f.eks en person) og bakgrunnen!

Anvendelse i praksis

Utstyr
Denne gangen brukte jeg et veldig enkelt oppsett som bestod av  liten kamerablits (speedlight), stativ, paraply og  fjernkontroll til å aktivere blitsen. Ekstern blits er å anbefale da den gir større kontroll over eksponeringen og større kreativ frihet fordi den kan plasseres andre steder enn på kamera. Du kan gjerne bruke blits av billigste type, det viktigste er at blitsen har mulighet for manuelle innstillinger. For eksempel Yongnuo YN560 eller tilsvarende, den fåes billig på ebay og andre internettbutikker. For å få mykt lys med fin spredning bruker jeg et blitsparaply som settes foran blitsen. Det er faktisk alt som trengs for å komme igang med blitsfoto, les mer hos blitsguru Strobist.

Kamerainnstillinger
Når man skal eksperimentere med nye teknikker anbefaler jeg at man setter kamera på stativ og bruker manuell modus. Man kan da  endre en og en ting om gangen, mens de andre innstillingene forblir de samme. Da er det mye lettere å se sammenhengen mellom endring av en parameter og hvordan den påvirker bildet. Husk også å slå av auto ISO. Velg en konstant ISO verdi, ISO 100 er ofte et godt utgangspunkt.

Fremgangsmåte
1. Start med å finne riktig eksponering for bakgrunnen. Bruk kameraets lysmåler til å finne en kombinasjon av lukker og blender som gir korrekt eksponering. Merk at de fleste speilrefleks kamera har en begrensning på rundt 1/250 sekund som korteste lukkertid når blits skal brukes. Pass derfor på å ikke overstige dette tallet. Denne faktoren legger en klar begrensning på valg av blender på solfylte dager. Med maksimal lukkertid på 1/250 blir man derfor nødt til å velge veldig små blendere, f8-f16, for å unngå at bakgrunnen blir overeksponert.

2. Slå på blitsen i manuell modus. Har du ekstern blits kan den som regel styres manuelt ved å justere styrken fra full til 1/64 dels styrke. Start på halv styrke (1/2) Ta et prøvebilde og juster styrken for å få riktig eksponering av objektet i forgrunnen.  Blitsstyrken kan også justeres ved å variere avstanden mellom blitsen og objektet. Merk at endring i avstand også vil forandre kvaliteten på lyset. Blitsen nærme gir mykt lys og gradvis overgang mellom lys og skyggepartier, når avstanden øker blir lyset hardere og overgangen mellom lys og skygger skapere.

3. Eksperimenter med balansen mellom eksponeringen av bakgrunn og forgrunn. Mye av poenget med lyssettingen er å fremheve personen og få vedkommende til å stå tydeligere frem fra bakgrunnen. For å få det til kan det være lurt å undereksponere bakgrunnen noen få trinn. Andre gangen vil man at bakgrunnen skal være lysere. Her gjelder det å eksperimentere med lukkertiden til man er fornøyd.

Merk at blits eksponeringen blir påvirket av:
– avstand mellom blits og objekt
– blender

Mens det eksisterende lyset (alt som ikke kommer fra blitsen) er påvirket av:
– blender
– lukker

Det betyr at ved å justere lukkertiden kan vi bestemme hvordan bakgrunnen blir eksponert uten at blitsstyrken er uforandret. Ved å bruke dette kan vi selv bestemme hvor mørk eller lys bakgrunnen skal være. Endrer man blenderen derimot vil det påvirke både blitstyrken og lyset fra omgivelsene. Så hvis man åpner blenderen (lavere f verdi, f.eks går fra f5.6 til f4) må lukkertiden justeres tilsvarende. Ellers blir eksponeringen av bakgrunnen forandret.

Den enkleste måten å lære dette er å eksperimentere selv. Prøv å endre på en og en innstilling for å se hvordan den endrer bildet.

 

Her er noen av bildene jeg endte opp med: