Tips til arkitekturfoto

Dragefjellet_Web

Fikk i oppgave å ta et bilde av denne koselige gaten på Sydnes. Bildet skal brukes på en vegg i enden av en gang og gi en følelse av at man står i gaten. Et tilsynelatende enkelt oppdrag, men det bød på noen interessante utfordringer som jeg forteller om under…

Når man tar bilder av bygninger eller andre høye strukturer fra bakkenivå må man ofte tilte objektivet oppover for å få med hele objektet. En uheldig bieffekt er at det oppstår fortegning som gjør at det ser ut som at bygningene holder på å falle ned. Det kan være en morsom effekt, men i dette tilfelle ville jeg at bygningene skulle vises riktig. Heldigivis er det enkelt å fikse dette i Lightroom, som er mitt foretrukne redigeringsprogram.

Før og etter opprettningen av fortegning ved hjelp av Lightroom

Det som er viktig å huske på er at deler av bildet vil bli beskjært vekk i denne prosessen. Der er derfor viktig å ha nok å gå på, ellers kan man risikere at deler av objektet forsvinner i opprettningen. Jeg valgte derfor å ta bildet horisontalt, selv om sluttbidet skulle beskjæres til et vertikalt bilde. Rett og slett for å få et bilde som var bredt nok til å tåle opprettnig.

Hvorfor ikke bare gå lenger vekk? Det kunne vært en mulig løsning, men det ville gitt et bilde med altfor mye forgrunn. Dessuten ville jeg skape en følelse av å stå i gaten når man så på bildet. For å få det til valgte jeg en kameraposisjon nær bakken. Men et horisontalt bilde vil ikke være høyt nok til å få med hele gaten. Løsningen ble derfor å ta 2 bilder som skulle settes sammen i ettertid. Denne løsningen gav meg et bilde som både var bredt nok til å tåle oppretting og høyt nok til å vise hele gaten.

Topp og bunnbildene som jeg brukte til å lage ferdig bilde

Etter at topp og bunn var satt sammen ble bilde beskjært ti sitt tiltenkte vertikale format. Resultatet ble et bilde som viser bygningene så rette som 100 år gamle trehus kan være og gir en følese av dybde og nærhet til motivet.