Med kamera på tur

Jeg er en person som er glad i å være ute i naturen. Sammen med en stor interesse for foto medfører det at jeg har lyst til å dokumentere mine turer på best mulig måte.

Turer der naturopplevelser er hovedmålet legger ofte klare begrensninger på hvor mye fotoutstyr man kan ta med seg og hvordan det skal anvendes. Det vil alltid være et kompromiss mellom optimal bildekvalitet, anvendelighet og størrelse og vekt. Etter å ha vært en ivrig turfotograf en stund og tatt turbilder under svært varierende forhold har jeg gjort meg noen erfaringer jeg vil dele med dere.

Valg av bæresystem

Er man er på tur sammen med andre blir man fort veldig upopulær hvis man til stadighet stopper opp for å ta et bilde. Det er derfor viktig å ha kamera i umiddelbar nærhet. På den måten er man alltid beredt til å ta et bilde uten at det medfører unødvendige stopp.  Har man gått til innkjøp av et stort og tungt speilrefleks kan det være fristende å bare legge det i ryggsekken. Ulempen er at man går glipp av mange blinkskudd fordi man ikke rekker å ta frem kamera i tide. Det finnes noen dedikerte kameraryggsekker som lar en ta ut kamera uten at sekken må taes av ryggen (Lowe Pro har noen fine!) Det er en fin løsning, men den blir som regel uaktuel på lengre turer da man allerede har en tursekk på ryggen.

For min del ble løsningen en liten kamerabag av typen Digital hoster fra Think Tank. Jeg har den minste utgaven som kun har plass til selve kameraet, et par filter og en pusseklut. Jeg har vekslet mellom å bruke den tilhørende bærereimen og feste den direkte på tursekkens magebelte. Takket være liten størrelse kan baggen brukes selv når man går på ski uten å være i veien. Med denne har jeg kamera lett tilgjengelig til enhver tid. Kamera er også beskyttet hvis jeg skulle være uheldig å falle.

Skitur med fotokamera

Her kan man se kamerabagen festet til ryggsekkens magebelte

Valg av objektiv

Når man er på tur vil man holde mengden utstyr til det minimale. Hyppige objektivbytter i fuktige eller støvete omgivelser frarådes også på det sterkeste på grunn av faren for å få støv eller fukt inn i kamerahuset.  Objektivvalget faller da naturligvis på et zoomobjektiv. Man får da en mulighet til å variere utsnittet uten at man behøver å bytte objektiv.

Hvilket objektiv skal man velge? 

Hovedegenskapene til til et objektiv er brennvidde og lysstyrke. Brennvidden avgjør zoomområdet, f.eks 18 til 50mm eller 24 til 105mm. Stort zoomområde gir stor fleksibilitet da man kan klare seg med et objetiv som dekker fra vidvinkel til tele.

Lysstyrken avgjør hvor mye lys objektivet slipper gjennom og avgis i blendertall (f-verdi) f.eks f.4 eller f.5.6. Mange zoomobjektiver har varierende lysverdi (blenderåpning) gjennom zoomområdet og lysstyrken blir da angitt som to tall, f.eks f4-f6. Det betyr at blenderen er f4 i vidvinkelenden og f.6 i teleenden. Husk at lavere blendertall betyr bedre lysstyrke. Blender f.2.8 vil derfor slippe inn mer lys enn blender f.4. Generelt vil jeg si at bra lysstyrke er f.4 eller bedre.

De siste årene har det kommet en del såkalte super-zoomer på markedet. Disse tilbyr en brennvidde fra 18 til 250-300mm. Det er et enormt område som dekker de fleste behov. Mange amatører blir veldig imponert over dette, noe som blir lett utnyttet av ivrige selgere 🙂

Men som ellers her i livet er det umulig å få i pose og sekk, så noe må ofres for å kunne lage et slikt objektiv. Det er som regel lysstyrke og optisk kvalitet. De ekstreme zoomene har små blenderåpninger i teleenden, typisk f.5.6 -6.3. Det vil si at objektivet slipper gjennom lite lys på maksimal åpning. Det medfører at med en gang det blir litt mørkt må man enten øke følsomheten til sensoren ved å øke ISO eller bruke lange lukkertider. De fleste nye objektiver har innebygget stabilisator som gjør at man kan bruke ganske lange lukkertider før bildene blir uskarpe som følge av kamerabevegelse. Men man må huske på at bruk av lange lukkertider gjør det vanskelig å fange objekter i bevegelse! Rent praktisk betyr det at teleenden er bare brukbar i fullt dagslys.

Lysstyrke er et konsept som er litt vanskeligere å forstå og blir derfor ofte oversett ved valg av objektiv. Jeg skal prøve å forklare hvorfor det er viktig å ta det i betraktingen.

God lysstyrke (f.4 eller bedre) gir følgende fordeler:
1. Mulighet til å bruke kortere lukkertider. Det er en stor fordel for action fotografering der man ønsker å fryse bevegelse.
2. Det blir mulig å ta bilder i dårligere lys (skumring) uten å bruke lange lukkertider.
3. Mindre dybdeskaprhet. Objektet vi fokuserer på er skarpt, mens bakgrunnen blir “utvasket”. Bra for portrett!

Den beste kombinasjonen vil derfor være både stor brennvidde OG god lysstyrke. Ulempen er at slike objektiver blir fort veldig kostbare. De vil også være fysisk større og tyngre.

Basert på det overnevnte har jeg valgt å gå for et objektiv med mindre zoom, men med større blenderåpning. Det gir meg bedre muligheter til fotografering i dårlig lys og bedre bildekvalitet. Manglende telekapasitet kompenseres med et ekstra objektiv i form av en lett tele eller et fast makroobjektiv jeg har med meg. Det siste vil også være et ypperlig portrettobjektiv.

Disse anbefalingene er basert på mine erfaringer og preferanser. Hvis du skulle befinne deg i situasjoner der du trenger ekstra brennvidde og er i godt lys (f.eks på safari i Afrika) kan en superzoom være et godt valg. Her må man gjøre seg egne vurderinger i forhold til tiltenkt bruk.

Her er noen eksempler på hva som finnes der ute av forskjellige turvennlige objektivtyper:

Hovedobjektiv:

Objektivene i listen er rangert fra størst lystyrke til størst zoom. Jeg mener at hvis man ikke har behov for ekstrem tele kommer man bedre ut med en kortere brennvidde med større lysstyrke og bedre kvalitet. Men det er opptil fotografen å avgjøre hva som passer best for tiltenkt bruk.

Den lyssterke: Tamron 17– 50 f2.8  Fåes til alle kameramerker
Meget bra optisk kvalitet til prisen. Stor blenderåpning gjennom hele brennvidden gir mulighet til fotografering i svakt lys og med liten dybdeskarphet. Kan dermed fint anvendes som portrettobjektiv.

Sigma 17-70 f2.8 – 4 Fåes til alle kameramerker
Sigma er et godt valg da det både tilbyr stort zoomområde, makro og bra lysstyrke. Da kan man i realiteten klare seg med et objektiv. Vær obs på at ikke alle objektiver som er markedsført som makro tilbyr ekte makro forstørrelse 1:1. Det nevnte Sigma objektivet er et slikt tilfelle, det gir kun 1: 2.8 i maksimal forstørrelse. Det er likevel bedre enn de andre objektivene i oversikten. Betydningen av forstørrelsestallene er godt beskrevet i denne artikkelen.

Den værtette: Pentax 18 – 135 f.3.5– 5.6 WR Kun til Pentax
Stort zoomområde og rask fokusmotor. Lysstyrken er dog ikke spesielt bra. Det som derimot gjør dette til et spennende valg er at objektivet er værtett. Veldig kjekt under krevende værforhold.

Eller Zoom-mesteren: Tamron 18-270 f/3.5-6.3 DI VC PZD Fåes til alle kameramerker
Ekstremt stort zoomområde med rask fokusmotor og bildestabilisator. Helt OK optisk, men er ikke så bra som de kortere objektivene. Dette er objektivet for deg som kun vil ha med ett objektiv.

Ekstraobjektiv:

Hvis du har mulighet til å ta med ekstra objektiv ville jeg vurdert disse:

Lyssterkt 50mm fastobjektiv med blender f1.4/1.8
Til stemningsfulle bilder rundt leirbålet i skumringen, portretter og andre bilder med liten dybdeskarphet eller i svakt lys.

Dedikert makroobjektiv: Tamron 90mm f2.8 eller lignende
Lyssterkt objektiv som gir 1:1 makrofortsørrelse. Ypperlig som kort tele og portrettobjektiv.

Kompakt teleobjektiv: Pentax 50-200 f.4 – 5.6 eller lignende
Lett og værtett tele til bruk i godt lys hvis hovedobjektivet mangler rekkevidde.

Valg av ekstraobjektiv dikteres av turens mål og fotografens interesser. Er man på vei til et dyrereservat og vet at lysforholdene vil være bra tar man med seg teleobjektivet. Vil man heller ta makrobilder og gode portretter tar man makrolinsen.

Ekstrautstyr

1. kompaktkamera (gjerne vanntett). Det har flere funksjoner:

  • Til bruk under vann eller i kraftig regn/snø
  • Under vanskelige turforhold kan man legge speilrefleksen i sekken for optimal bærekomfort og heller bruke kompakten som hovedkamera.
  • Reservekamera hvis hovedkamera skulle svikte

2. Lett stativ eller gorillapod.
Kjekt å ha til selvportretter eller bilder med lang lukkertid.

3. Ekstra batterier.
Uunværlig på lengre turer. Er det kaldt pass på å legge de tett inn på kroppen. Da varer de lenger.

4. Mikrofiberklut til å tørke av objektivene

Håper du fikk noen tips til hva du skal ha med deg på tur!