Motorsykkelportrett

Idag hadde jeg gleden av å fotografere en tøff motorsykkel-entusiast og hans nybygde custom sykkel. Han er en tøff type, så jeg ville at bildene skulle gjenspeile dette. Jeg hadde opprinnelig sett for meg at bildene skulle være i farger, men har i løpet av etterbehandlingsprosessen funnet ut at sort-hvitt passet enda bedre til stemningen jeg prøvde å formidle. Klikk på “Les mer”  for å se flere bilder og tips til kveldsfotografering

Det ble en morsom og lærerik seanse på alle måter. Et par praktiske tips som kan være nyttig for andre som vil prøve seg på kveldsfoto med blits:

– så lenge man bruker paraplyer eller softbokser på stativ utendørs må de sikres med sandsekker eller annen type sikring. Det var nesten vindstille idag, så jeg trodde det skulle gå bra uten, men et brått vindkast motbeviste mine antakelser. Så til neste gang stiller jeg med ballast 🙂

– autofokusen får en vanskelig jobb når det blir mørkt. Selv om du har et veldig bra kamera med god autofokus kan det være en ide å ta med en kraftig lommelykt for å lyse opp objektet under fokuseringen. Deretter låser man fokus ved å sette på manuell fokusering. Da slipper man å vente på fokusering mellom hvert opptak.

– små batteridrevne blitser (speedlights) har ikke pilotlys. Det vil si at man ikke får sett hvordan lyset treffer modellen før man har tatt et bilde og får sett det på skjermen. Hvis lyset ikke treffer perfekt første gangen må man flytte på stativet og ta et nytt bilde. I begynnelsen kan det  fort bli en del turer frem og tilbake før man finner perfekt posisjon. Løsningen på dette er å ta med seg en assistent som flytter på blitsen etter dine anvisninger.  Det er spesielt nyttig når det er 10 meter mellom kamera og blits.

– stativ er en selvfølge ved kveldsfotografering. Det har flere fordeler: man får skarpe bilder ved bruk av lange lukketider, noe som ofte er påkrevd på kveldstid og det blir enklere å redigere bildene i ettertid. Man kan da flytte på blitsen og lyse opp forskjellige områder på motivet. Deretter kombinerer man bildene i Photoshop til ett bilde. Denne jobben blir betydelig forenklet hvis man bruker stativ.

Her er bildene jeg er mest fornøyd med:

Motorsykkel-6

Motorsykkel-6

Motorsykkel-5

Motorsykkel-5

Motorsykkel-4

Motorsykkel-4

Motorsykkel-3

Motorsykkel-3

Motorsykkel-1

Motorsykkel-1

Motorsykkel-2

Motorsykkel-2

Bildene er Pentax K-5, FA 50mm f1.4  + 540AF blitz  med paraply på stativ + Younguo 560 blits på stativ.

Her er et eldre innlegg om blitsfotografering utendørs hvis du vil lese mer om dette.