Min overgang til Fujifilm

For to år siden skrev jeg et innlegg om utviklingen av digitale systemkamera: Speilrefleks en døende rase? Vel, speilrefleksene lever fortsatt, men de speilløse systemene har tatt et enda større jafs av kameramarkedet og blir foretrukket av flere og flere ambisiøse fotografer. Så det var vel på tide at jeg også tok steget og byttet til speilløst. For et år siden solgte jeg min trofaste speilrefleks og kjøpte Fujifilm X-T10. Et år senere kan jeg trygt si at jeg aldri kommer til å kjøpe meg speilrefleks igjen.

Fordelene med speilløst ble ganske godt beskrevet i den nevnte artikkelen. Jeg vil denne gangen konsentrere meg om hvorfor jeg valgte akkurat Fujifilm.

Objektiver

De som har drevet med foto en stund vet at objektivet er den viktigste delen av et kamera. Derfor er tilgangen på de rette objektivene noe av det viktigste med valg av kamerasystem. Hovedgrunnen til min overgang til speilløst var å ha et system som er mindre og lettere, men fortsatt lever fremragende kvalitet.

De store produsentene på markedet slik som Canon, Nikon og Sony bruker fullformat sensorer i sine beste kamera. De beste objektivene er tilpasset disse sensorene. Selv om man kjøper et kompakt kamera med mindre APS-C sensor må man derfor kjøpe objektiver som er både større, tyngre og dyrere enn man egentlig trenger. Mye av fordelene med  små kamerahus forsvinner derfor når objektivene er unødvendig store. Alle kamera i Fujifilm sin X-serie har sensor i APS-C format. Objektivene er derfor tilpasset til formatet og er ikke større enn de trenger å være. Med Fujifilm kunne jeg få et kompakt system uten å gå på kompromiss med bildekvalitet.

Fuji er spesielt kjent for sine fastobjektiver med høy lysstyrke og fremragende optisk kvalitet. Jeg har tidligere nesten utelukkende brukt zoom objektiver, men bestemte meg for å gi meg en liten utfordring og bygge opp det nye systemet rundt fastobjektiver. Valget falt på brennviddene 16, 35 og 56. Jeg skal skrive om objektivene i et senere innlegg, men jeg kan allerede nå si at jeg har ikke angret.

Brukeropplevelse og design

Kameraene i X-serien til Fujifilm har en sjarmerende retro-inspirert design. Retro er moderne og flere produsenter har omfavnet trenden i stor eller liten grad. Men i dette tilfellet er det mer enn bare et gimmick. I likhet med eldre filmkamera blir de viktigste funksjonen styrt av dedikerte hjul med tydelig markering. Selv om kameraet er slått av vil man lett kunne se hvilke innstillinger som er i bruk. Betjeningen blir veldig oversiktlig og intuitiv.

Sjarmerende og funksjonelt retrodesign

Dette er selvsagt høyst subjektivt, men det er bare noe med Fuji som gjør at jeg liker hvordan kameraene ser ut og hvordan de føles i bruk. Utstrakt bruk av metall i konstruksjonen gjør at kameraene føles solid og “ordentlig” i motsetning til mye annet på markedet.

Kvalitetsinntrykket, fremragende objektiver og den innbydende betjeningen gjorde at jeg falt for Fujifilm. Det har gitt meg en større fotoglede og inspirasjon – hva mer kan man ønske seg?