Ikke kjøp deg nytt kamera

La oss starte med en bitter sannhet: Hvis du har et kamera som ble kjøpt en gang i løpet av de siste 5 årene, og du ikke er fornøyd med bildene dine, er det sannsynligvis ikke kameraet som har noe med det å gjøre. Til tross for hva selgeren i din lokale elektronikkbutikk prøver å overbevise deg om, vil ikke å kjøpe et nytt kamera ikke nødvendigvis gjøre bildene dine mye bedre. Da kan det være bedre å gi opp å bruke pengene dine og tiden på noe annet, og du kan få mer penger til dette ved å bruke test forbrukslån, slik at du kan investere i talentene og utstyret ditt. I dette innlegget vil jeg fortelle deg hva jeg kan være en bedre investering på vei til bedre bilder …

Ok, så du syntes at bildene dine var dårlige og kjedelige? Først og fremst, gratulerer! Det er et sikkert tegn på fremgang og at du er klar for å lage enda bedre bilder. Så hva skal til for å komme til neste nivå? Det er menneskelig å se etter enkle utveier, og for mange vil kjøp av nytt kamera være en enkel og  åpenbar løsning. Det har jeg full forståelse for! Jeg kan like gjerne innrømme at det er veldig kjekt å kjøpe noe nytt og spennende. For mange vil et flunkende nytt kamera være en stor motivasjon i seg selv. Min erfaring tilsier imidlertid at det er andre ting man bør investere tid og penger i før man faller for fristelsen. Her er min liste:

1. Invester i kunskap

Det første punktet er kanskje også det viktigste, men også det billigste! Ikke det flott? Det virker kanskje kjedelig, men veien til bedre bilder ligger i bedre forståelse av hvordan et kamera fungerer. Start med å bli skikkelig godt kjent med ditt kamera. Jeg liker ikke å lese bruksanvisninger (menn gjør som regel ikke det) alikevel vil jeg anbefale alle å lese bruksanvisningen til kameraet sitt. Dagens kamera er så avanserte at det kan være lurt å sette seg skikkelig inn i hvordan det faktisk fungerer før man setter igang med fotograferingen. Det kan også være lurt å lære seg forskjellen på lukker og blender slik at du kan ta steget vekk fra auto. Det virker avskrekkende på mange, men det er faktisk ikke så vanskelig. Gå på kurs, eller sjekk en av de mange guidene på nettet.  Det blir arrangert mange bra kurs og workshops over hele landet, google it!

Lær å bruke kameraet ditt. Gå på kurs, se på nett, øv deg masse

“Your first 10,000 photographs are your worst.” ― Henri Cartier-Bresson

2. Få deg et stativ

Det er faktisk et råd som går ut på å kjøpe noe nytt 🙂 Kanskje tilfredsstiller det shoppinglysten for en liten stund?  Et stødig stativ er nemlig et must for seriøs landskap- og arkitekturfoto, spesielt når man tar bilder av motiver i svakt lys. Disse krever lange lukkertider og da klarer man ikke å holde kameraet stødig lenge nok. Selv det billigste stativet fra Clas Olson vil derfor gi deg skarpere bilder enn du noensinne klarer å få håndholdt. Stativet blir dermed løsningen for sylskarpe landskapsbilder og kveldsbilder i beste kvalitet. Selve stativet trenger ikke å være dyrt, men sørg hvertfall for at det har et godt kulehode med hurtigfeste. En rimelig løsning kan også være å kjøpe et brukt stativ og nytt kulehode.

Store lungeren og Ulrikken

Selv et kompaktkamera kan gi flotte resultater under krevende forhold hvis man bruker et stødig stativ.

3. Bytt ut objektivet

Hvis du kjøper et nytt systemkamera i prisklassen 6 til 10 tusen vil det sannsynligvis komme med det samme objektivet du har fra før av. Det er det såkalte kit-objektivet som følger med når du kjøper kamera, som oftest et zoom objektiv med brennvidde 18-55 og blender 3.5-5-6. Joda, det er en ganske anvennelig brennvidde, men både lysstyrken og den optiske kvaliteten er ganske middelmådig. Det betyr i realiteten at selv om kameraet er nytt, vil ikke bildene bli stort bedre da objektivet er fortsatt like dårlig. Istedet for nytt kamera kan det derfor være lurt å  heller kjøpe et eller flere nye objektiver til ditt gamle kamera. Det er nemlig kvaliteten på objektivet som har mest å si for den totale bildekvaliteten. Derfor er det alltid mer å hente på å investere i objektiv, fremfor kamera. I tillegg til at bildene blir teknisk bedre, vil det også gi nye kreative muligheter hvis du kjøper objektiv med annen brennvidde eller blenderåpning. Jeg har tidligere skrevet mine tanker om valg av objektiv her.  Ikke glem bruktmarkedet, her er det mulig å gjøre gode kjøp.

fish-1

Nytt objektiv kan gi deg et fornyet syn på gamle motiv. Bildet er tatt med et fisheye objektiv

5. La det bli lys!

Fotografi handler i stor grad om lys og skygger. Noen ganger er det ikke nok naturlig lys til å ta et godt bilde, da er en blits god å ha. Men glem for all del den lille innebyggede pop-up blitsen. Den gir flatt og kjedelig lys som ikke ser bra ut. Invester heller i en skikkelig blits med roterende hode. På ebay får du kjøpt rimelige blitser og fjernkontroller til ditt kamera. Som et forslag har jeg har satt sammen denne listen på Ebay. Tilsvarende utstyr finner du også i din lokale fotobutikk eller norske nettbutikker. Ønsker du å lære mer om blitsfotografering finnes det ingen bedre nettguide enn Strobist. En ny verden av muligheter vil åpne seg!

Ettårsfoto

Blitsen sørger for en dramatisk stemning i bildet

5. Dra til et nytt sted

Et nytt kamera, uansett hvor bra det er, er et stykke livløs teknologi. Det er du, som fotografen, som får magien til å skje. Konsentrer deg derfor om å stimulere deg selv istedet. Hvis du synes at bildene dine er kjedelige, kan det være bedre å bruke pengene på å reise til et nytt sted, enn å kjøpe enda mer utstyr. Du trenger ikke reise langt for å bryte ut av gamle vaner og få nye impulser som får kreativiteten i gang!

island-10

Dra til et nytt sted og bli inspirert!

 

Lykke til i det nye fotoåret!

P.S Hvis du likevel vurderer å kjøpe noe nytt anbefaler jeg at du sjekker ut de nye speiløse kameraene 🙂